14. ročník
14. ročník
Severáček, liberecký dětský sbor ZUŠ
Liberec - Liberecký kraj
sbormistr Mgr. Silvie Langrová, DiS.
klavírní doprovod
Eva Dvořáková
hejtman Libereckého kraje Martin Půta

Krásné dětské hlasy, vysoká umělecká úroveň a především úsměv a radost ze zpěvu. Tím vším už více než šedesát let obdarovává své posluchače doma i za hranicemi SEVERÁČEK, liberecký dětský sbor ZUŠ.

Od svého založení v roce 1958 manželi Jiřinou a Milanem Uherkovými představuje Severáček velkou "sborovou rodinu" - ve čtyřech přípravných odděleních a koncertním sboru nyní zpívá na dvě stě třicet děvčat a chlapců od čtyř do osmnácti let.

V repertoáru sboru najdeme skladby všech slohových období od středověké hudby po současné, často experimentující sborové kompozice. Výrazný podíl tvoří úpravy lidových písní zpívaných převážně v originálním jazyce.

Nadšené ovace publika provázely Severáček zatím na třech kontinentech - ve dvaceti zemích Evropy, v Sýrii a Jordánsku, v USA, Kanadě, Jižní Koreji a v Japonsku. Severáček bývá též hostem Pražského jara i dalších mezinárodních hudebních festivalů (např. Basilej, Paříž, Toronto, Bělehrad, Athény, Barcelona, Brno).

Severáček pravidelně natáčí pro rozhlas a televizi, na svém kontě má několik gramofonových desek a osm samostatných CD. Významná je jeho spolupráce s našimi předními orchestry (např. s Českou filharmonií), dirigenty i operními scénami (především s Divadlem F. X. Šaldy v Liberci).

Léta prožitá v Severáčku poznamenala všechny jeho generace. Vedle stovek hudebních pedagogů je mezi bývalými členy také mnoho profesionálních hudebníků a pěvců; např. operní sólisty je možné slyšet nejen na našich předních operních scénách, ale též v Mnichově, Drážďanech nebo v Paříži.

Sbormistryní a uměleckou šéfkou Severáčku je Mgr. Silvie Langrová (Pálková), DiS., absolventka Pardubické konzervatoře a Univerzity Hradec Králové, nyní studuje tamtéž v doktorském programu. Je zvána do porot našich a mezinárodních soutěží (Llangollen, Cantonigros ad.), organizuje sborové přehlídky a semináře. Za sbormistrovskou činnost obdržela v roce 2016 od Unie českých pěveckých sborů cenu Františka Lýska.


získaná ocenění:

4x vítězství ve španělském Cantonigros, v estonském Pärnu, 4x v řecké Preveze a na Rhodosu, 2x na britském ostrově Jersey, 5x v belgickém Neerpeltu, ve francouzském Nantes a Tours, v italském Arezzu, ve slovinském Celju, ve švýcarském Winterthuru, 3x v Praze, 3x v Bratislavě, 3x v italské Riva del Garda (celkem už přes 35 prvenství).

Mezi nejnovější mezinárodní úspěchy patří tři první ceny, vítězství v kategoriích a cena za nejlepší dramaturgii na mezinárodní soutěži Slovakia Cantat v Bratislavě v dubnu 2019 a dvě vítězství a hlavní cena Petra Ebena na Mezinárodním festivalu adventní a vánoční hudby v Praze v listopadu 2019.