9. ročník
9. ročník

Aktuality

9. ročník přehlídky DPS Světlo za Lidice s vysokou kvalitou sborů

15.6.2015

Dne 13. 6. 2015 v rámci pietní vzpomínky se uskutečnila tradiční přehlídka  dětských pěveckých sborů "Světlo za Lidice". Celkem 15 sborů potěšilo svými výkony nejen diváky, ale i pořadatele.

Přehlídce předcházela ráno ekumenická mše na základech kostela sv. Martina, kterou celebroval biskup Václav Malý za doprovodu biskupů a kněží Československé církve husitské, pravoslavné církve z Čech a Hercegoviny.

Po ní následoval pietní akt na společném hrobu zavražděných lidických mužů za přítomnosti většiny přeživších lidických žen a dětí.

Ještě před zahájením přehlídky přijali sbormistry 1. náměstek předsedy Senátu PČR Přemysl Sobotka a ředitelka přehlídky Eva Moučková.

V hledišti usedl i ministr kultury Daniel Herman a se zájmem sledoval výkony sborů.

Slavnostní zahájení přehlídky Světlo za Lidice provedl tradičně Přemysl Sobotka a po společném provedení státní hymny všemi sbory patřilo pódium na chvíli Leoně Machálkové, která i letos převzala nad přehlídkou uměleckou záštitu.

Následovala společná píseň všech sborů a po ní v krátkém sledu předvedl své umění každý sbor samostatně. Hostem přehlídky byl ukrajinský soubor Džerelo, který strhl svým temperamentem obecenstvo k velkému potlesku.

Velkým kladem přehlídky byly výborné výkony všech sborů, svědčící o jejich vysoké umělecké úrovni a pečlivé přípravě. To se projevilo zejména při zahajovacích a závěrečných společných skladbách i státní hymně, kdy byla i laikovi evidentně zřejmá harmonie sborů.

Poděkování patří všem účinkujícím, jejich sbormistrům, hudebním doprovodům, zvukařům, organizačnímu štábu v čele s Evou Moučkovou a moderátorům Máše Málkové a Jiřímu Vaníčkovi. Všichni, i přes úmorné vedro, zvládli své role bravurně.



Aktualizováno: 6/15/2015 4:58:04 PM